Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marie Pýchová - Křeček

6. 10. 2013

Jedná se o malého hlodavce pocházející původně ze stepí a jižní a střední Sibiře.

Tento křeček se dožívá až 11let a v zajetí 1-2, vzácně i4 let. Má zavalité tělo, které je dlouhé 65-100mm a váží 30-35g. Ocásek má maličký, od 2 do 4mm. U křečků je zajímavý neobvyklým chováním samce, který asistuje samičce při porodu a pomáhá jí starat se o mláďata. Samice rodí až 10 jedinců.Zbarvení srsti je závislé na ročním období. Hřbet je většinou šedý s tmavým proužkem a bříško je světlé. Byly však vyšlechtěny jiné barvy:

Sapphire- má srst s jemným, kouřově modrošedým nádechem

Pearl- vypadá stejně jako zimní srst (černá s bílým proužkem)

 Mezi potravu patří ovoce, zelenina, semínka slunečnice, pampeliškové listy, ořechy, jetel, jitrocel, ale také mouční červy, cvrčky, sarančata. Křečci jsou všežravci a všecko jídlo, které nesní, uschovávají ve svých norách, ale i v ústních torbách.

Křečci jsou spíše noční zvířata, proto přes den spí a v noci dělají nepořádek.

Křečkové, krysy a potkani byli ale také přenašeči různý chorob.

 

hamster-funny-3.jpg