Jdi na obsah Jdi na menu
 


Denisa Truijensová - Surikaty

6. 10. 2013

Budu psát článek o Surikatách, protože to jsou velice zajímavá a roztomilá zvířata. Základní údaje o surikatách: 

  • Váží 600 až 975 gramů
  • Délka těla je 25 až 35 cm
  • Jejich ocas je dlouhý 17 až 25 cm
  • Tělo může být až 35 cm dlouhé

Surikata má hnědo zlatou barvu srsti, dlouhý ocas, černý čumák s dlouhými fousky a malá kulatá ouška. Živí se hmyzem (termity, kobylkami,..), pavouky a štíry (surikaty jsou imunní vůči jejich jedu) a také třeba malými hlodavci a kořínky rostlin. Loví malé savce, ptáky a plazy. Surikaty se vyskytují v Africe, v pouštích, savanách a polopouštích.

Březost surikat trvá 11 týdnů. Tvoří si podzemní doupě, kde pak rodí 2 – 5 mláďat. Rodí se slepá a od 10 do 14ti dnů začínají vidět. Samice však brzy znovu zabřezne, tak se o mláďata musí starat ostatní členové kolonie.

Surikaty tvoří kolonie po třiceti členech, mají vybudované podzemní chodbičky, kde žijí a spí. Kolonii vede dominantní pár a jedině tato samice může zabřeznout. Pokud však přece jenom zabřezne jiná samice, záleží na dominantním páru, kolik mláďat přežije a kolik mláďat zahubí. Dominantní samice však může jinou samici, která zabřezla vyhnat a ta už nemá velkou šanci na přežití. Její mláďata, nebo ona se můžou stát oběťmi dravců, jelikož se nemají kam schovat, nebo zahyne na následky podchlazení. Samička bez mláďat ale má šanci připojit se k původní kolonii, nebo může s dalšími samci založit novou. Brzy ráno vylézají surikaty z nor a jdou se slunit ( v poušti klesá teplota v noci pod bod mrazu), potom vyhledávají potravu.  Když jde část surikat na lov, některé surikaty jdou střežit území před predátory. Stoupnou si na zadní nohy, ocas jim podpírá tělo, aby nespadli a koukají do dálky a hlídají své území před nepřáteli. Pokud vidí predátora, začnou hlasitě pištět ( tím upozorní ostatní surikaty) a všichni běží do svých nor.

Podle IUCN jsou surikaty obecně ohrožená zvířata a jsou velice zranitelná. V České republice můžeme surikaty vidět třeba v Pražské, nebo Brněnské zoologické zahradě.